Noorse zalmkroketjes

Ingredienten
 
  • 175 gram Noorse zalmfilet
  •  zout
  • 3-4 dunne limoen of citroenschijfje
  • 30 gram boter
  • 25 gram bloem, gezeefd
  • 1 dl visfond
  • 1 dl kookroom
  • zout
  • witte peper uit de molen
  • 1.5 eetl. fijngehakte bladpeterselie
  • 1 ei, losgeroerd met 1 eetl. water
  • 125 gram droog kruim van witbrood of paneermeel
  • (zonnebloem)olie voor het frituren
Bereidingswijze
 
  • Strijk alles glad met de bolle kant van een lepel. Laat de massa volkomen koud worden. Trek er tenminste anderhalf uur voor uit. 
 
  • Verdeel de massa in 8 of 10 porties. Vorm er kleine kroketjes van. Wentel ze door broodkruim, haal ze door losgeroerd ei en wentel ze nogmaals door broodkruim. Beide laatste handelingen kunt u na 10-15 minuten nog eens herhalen.
  • Verhit de olie tot de blauwe walm er af komt. Bak de kroketjes, nooit meer dan vier tegelijk, goudbruin en knapperig. Laat ze na het bakken even op keukenpapier uitlekken.
Serveertip
Geef de zalmkroketjes als warme voorgerechten (2 stuks p.p.) of dien ze op als appetizers of tussendoortjes.  Ombineert lekker met sneetjes licht geroosterd witbrood.